Feri gépe!


Az itt leírt történet valós, kitaláció nincs benne! Egy kicsit szerkesztésre került az átláthatóság (követhetőség) érdekében.


A történet gozso szemszögéből kerül leírásra, ahol valaki beleszól, azt ()-el jelzem!

A kezdet:
(2005. január 9. 14:13)
"Történetem a következő: Még a Szeretet Ünnepe előtt felhívott egy távoli rokon (Pista bátyám ángyikájának az unokatestvérének, a fiának a sógora… a férje…) hogy segítsek neki „perszónál kompjútert „ venni. Ő mondta így, csak idézem a szavait… Rokonnak, még ha távoli is (Pista bátyám ángyikájának az unokatestvérének, a fiának a sógora… a férje…) nem mond nemet az ember ezért ráálltam a dologra. Másnap megérkezett a Kedves Rokon (Pista bátyám ángyikájának az unokatestvérének, a fiának a sógora… a férje…) és miután hosszan kitárgyaltuk milyen is a mi rokonságunk (cirka 1óra hosszat…) nekiálltunk gépet tervezni. Már ekkor éreztem némi szúrást a tarkóm tájékén… Közölte elöljáróban, nem kell túl jó gép, csak „jáccásra” kellene a lurkóknak..(9-12 éves fiúgyermekek). (A szúrás fokozatosan erősödött…) Rávilágítottam ama kényszerű tényre hogy sajnos, pont a játékhoz kell egy izmos hardver. Hosszas győzködés után elfogadta lehengerlő érveimet. Előkaptam néhány árlistát, összeírtam pár konfigurációt, részletesen elmagyarázva, mi mire is szolgál. (ismét 1 óra…) Azt elfelejtettem mondani, hogy a Kedves rokon (Pista bátyám ángyikájának az unokatestvérének, a fiának a sógora… a férje…), az a fajta ember, aki szeret mindent fél áron, abból is keményen alkudva vásárolni. Miután közöltem vele az árakat és felmostuk a kómából, és hörögve így szólt: „Hát ez drrrága….!” Konfigokat átírtam, próbáltam még jó áron, de a használhatóság keretein belül maradni… Az ár még mindig nem felelt meg. Bevette a szívgyógyszerét és megérdeklődte valami más módon nem lehetne e… Fejemhez csaptam, persze itt a PH, mutattam neki pár nagyon jó hirdetést, ecsetelve hogy ezzel bizony nem járna rosszul. (szúrás folyamatosan erősödött a tarkóm tájékán, lassan átterjedt a homlokomra is…) Fanyalgás, vállvonogatás: használt…garancia ki tudja milyen…stb. Egy idő után, sokat sejtetően rám mosolygott, szinte már vicsorgott, és azt mondta hogy esetleg van e még más lehetőség…Néztem értetlenül, elhomályosult tekintettel, nem értettem mit is akar… Most már tudom: kamionról leesett árukra vadászott a Kedves Rokon. Sajnos ebben nem tudtam segíteni, elköszöntünk egymástól. Ma délelőtt csörög a telefonom, megállt az ütő bennem, ismerős volt a szám: Kedves Rokon… Közölte hogy már sürgős lenne a dolog „mer a gyerekek a szomszédba járnak dúmháromazni, meg kólofgyutizni.. Éppen hirdettem egy konfigot, le akarván rázni gyorsan elsoroltam a paramétereket, nem felejtve közölni az árat… Hosszas hallgatás után, így szólt: És ez OLYAN gép? Nyeltem egyet…lopott cucc kell, vazze? Ez kell a szobakonyhás boldogságodhoz? Legyen… Mondom ja… Megvette…"

(a gozso által eladásra szánt számítógép így nézett ki:
Abit IC7 alaplap (1 hét gar)
CeleronD 2,8ghz (1 év gar)
Sapphire 9800Pro 128mb/256bit VGA (2 év gar)
2*256/400 Hynix chipes ddram (1év gar)
Thermaltake Tsunami, fekete ablakos ház (1 év gar)
Chieftec 360W táp HPC-360-202 (1 hó gar)
IBM 120gb HDD (ő elég régi, az első 120gb vinyók egyike volt, 1 hét gar))

(azért annyira forrón nem eszik azt a bizonyos kását!)

(17:43)
"na, most dobom el az agyam (fejem is belefájdult....) Kedves Rokon keresni fog 6 órakor...majd írok a fejleményekről..."

(18:47)
"fejlemények, megigértem hogy beszámolok róla... csekély 45 perc telefonos beszélgetés eredménye: megbeszélte a szomszédjával is a dolgot, aki ért ám hozzá, most lett nekije ecédéel vizsgája szóval ez a gép amit én akartam, az ő szavaival élve ''rátukmálni'' nem köll...''mer' végülis csak jáccásra kell a büdös kölyköknek, arra meg yóóó az olcsóbb is.'' (sic!) következő cuccost fogja megvenni, miután egyeztetett az ecédéeles szomszéddal: 128 MB DDR ,40 GB Maxtor, Celeron 1700, ASRock P4I45GV, 48x sony cdrom, atx ház.... és ez a gép sokkal jobb ám, ''mer' nem köll bele videjó se, ottan van rajta...'' (sic!) szomszéd már irja is neki a játékokat, dúmhárom, kólofgyuti, me' valami növényes játék... (ez mi lehet??? itt rágom magam rajta és nem tudok rájönni...) szóval, csendes, elfojtott röhögés után letettem a kagylót...."

(19:08)
"ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ megvan....nem bírtam magammal, felhívtam. konferenciabeszélgetéssel kiderült: ''növényes játék''=MOHAA"

(19:28)
"telefon csörög...tarkótáji fájdalom ujra erősödik: ismerős szám valami leeshetett neki, mert azt kérdezte DVD filmeket nézhet e szerintem ezen a gépen... ecédéeles szomszédot nem tudja hívni, ''mer' éppen telepít valamit'' (sic!) és istenemre, ezt a ''telepít valamit'', olyan áhtattal mondja mintha most fedezné fel a szomszéd az AIDS ellenszerét namosterremintmondjak?"

(20:07)
"na, akkor ujabb fejlemények...ma már nem lesz több mert kikapcsoltam a telefonomat kicsit szorong, ezt érzem a hangján. hiába nagy beruházás ez a gép..kb 50k lesz és évekig fogják majd használni. értem én. kérdései: látta nálam azt a programot amivel olyan ''fajinakat'' lehet csinálni. képből akár szódavizes kancsó is lehet. (itt kicsit gondolkodtam, talán a photoshopra, esetleg a corelra gondol?) hogy azt, majd ha legközelebb jön látogatóba (isten őrizz!) odaadnám e neki. hoz majd pár floppyt, mer az is lesz ám a gépben, és képzeljem el erre az ecédéeles kolléga nem gondolt, ez teljesen önállóan jutott az eszébe...(vazze, tudod mennyiért vettem én ezeket) foly köv. mert jegyzeteltem..."

(20:16)
"mielőtt valaki félreértene: ez nem olyan család akinek nem telne egy normális cuccra. ha az lenne, akik ismernek, gondolhatják hogy nem csináltam volna topicot belőle. asszony vette fel a vezetékes telefont...még beszélgetnek. szépen zöldül"

(20:33)
"na, ujra itt vagyok...megszakadt a vonal...meg kiszakadt a dugó véletlenül a falból... ujabb állatsággal próbált fárasztani, már nem sok türelmem van hozzá. tavaly vettek valami digitális kamerát (mondjuk erről nem is tudtam...) hogy az hogy fog eggyütt működni a perszonál kompjuterrel? (komolyan mondom, ha ezt még egyszer mondja, rángógörcsöt fogok kapni..) mer hogy a Zsuzsika esküvőjét (ez ki lehet?) milyen jó is volna majd ha tévén is meg lehetne nézni. itt kezdtem elveszíteni a fonalat... nagy nehezen kihámoztam, hogy közel egy év alatt a kamerát még nem tudták összehozni a tv-vel (erre emlékszem, kb 15 éve jártam náluk, a tv valami Jácint). a felvételeket azóta is a kamera lcd kijelzőjén nézik... szóval, össze kellene kötni a géppel, a monitor mégiscsak ngyobb lesz mint az lcd kijelzőőőőőő itt szakadt el a türelmem végeláthatatlan gombolyaga, és itt szakadt ki a telefondugó a falból"

(20:37)
"ja, igen...tv=monitor. nála"

(20:42)
"de jó, holnap menni kell dolgozni. kis nyugi"

(20:45)
"hmm... most éppen drága egyetlen édesanyámat hívta, hogy miért is nem tud velem beszélni... drága jó édesanyám meg engem, hogy miért is nem akarok a Ferikééknek segíteni."

(20:48)
"és holnap megveszik a gépet...istenem segíts! azt hiszem holnap nem fogok fórumozni"

(20:50)
"viszont a fickó elsőrangú kőműves...hmmm...és én a tavaszzal garázst akarok építeni"

(21:23)
"nah, mentem aludni...Ferike távozz az álmomból"


(2005. január 10. 05:26)
"nah, itt vagyok ujra. felkeltem, viszaszereltem a vezetékes telefont, bekapcsoltam a mobilt, töröltem a 23 nem fogadott hívásomat. szóval bekapcsoltam a külvilágot, mert ugye komunikálni necesse est...vagy mi kiváncsian tekintek a nap elé..."

(05:33)
"vazze mikor kel ez a jóember? minek? meg kell etetni a disznókat vagy mi az isten...csörög...a külvilág strikes back"

(05:49)
"na, most rövid volt a telefonos meeting. ottan volt az ecédéeles szomszéd is (lehet hogy ezek együtt etetik a disznókat?) az érdeklődés tárgyat csak annyi képezte hogy ''világítós madzagot'' hol tudnak venni...meg mire is figyeljen a vásárláskor nehogy ezek a ''furmányos bótosok mást adjanak helyette..''(sic!)(mi a jó istent adhatnak még ennél rosszabbat? via c3???)' egyébként most gyorsan vágott az eszem, és rájöttem mijaza világítós madzag...ezt is nálam látta... ezek ugy készülnek a bevásárlásra mintha valami kirándulás lenne. gondolom kockás abroszba kisüsti, szalonna, kapanyél... na, ki fejti meg a ''világítós madzag'' rejtélyét? még nyugodt vagyok..."
(találgatások következtek a "világítós madzagra" nagy mennyiségben :D)

(10:15)
"nos éppen számítástechnika órát tartok...gondoltam benézek... vannak ám fejlemények, bőven... világítós madzagra még nem jöttetek rá?"
(10:28-kor micro fórumtárs megfejtette a kérdést: "világítós madzag" = infra port)

(10:30)
"na, beugrottam ebédszünetben.... alakul a gépünk...''zinfra maj azé köll hogy mennyen net is raja. zinternetet egyébként mére vegyék meg?'' (anyádba...) ezt mondjuk nem értettem, szünetben próbálta rám ömleszteni a hülyeségeit, gyorsan leráztam. egyébként ugy érzem billeg az ecédéeles kollega gépe. amit kihámoztam a szavakból valami ''fajin házba'' köllött volna forrasztgatni. csak sejtésem van, de szerintem at házba próbálják beletenni a lapot. ecédéeles egyelőre nem vállalja. lap már van(kapom folyamatosan a híreket live show), made in tajvan hátsó dzsunka balra.. ramot egyelőre nem kaptak, ''mer ami ócsó lett vóna, nem akarták idejadni, oszt elmentünk másik bótba'' te jó isten, ezt az 5 cuccot hány boltból fogják megvennei?"

(10:35)
"az édes drága jó édesanyám is keresett...kérdezte hogy álla Ferikéék gépe.. azt hiszem őt is ki fogom ma osztani... büdös kölkök meg nem letörölték az ineternetet a tanári gépről? (kollega problémája...) szóval zajlik az élet"

(13:39)
"türelmes ember vagyok egyébként...pedagógia rulzzz. inkább ugy figyelem az eseményeket mint egy elmeorvos..."

(13:42)
"ma csak kétszer hallottam a ''perszónál kómpjuter'' (sic!) kifejezést. azóta kicsit rángatózik a fél arcom...."

(13:51)
"sörszagú hangon belehörögte a telefonba: tv-t vegyünk?"

(13:55)
"nah, összefoglalom a pillanatnyi helyzetet, és mentem okítani... lap már van (ántisztatikuss) zacsiban. ház még képlékeny...nem tudom ezek a procit nem akarják megvenni? tv-t kapnak tőlem...640*480 60hz."

(13:57)
"''de biztos legyen ám az hogy szííínesss!'' (sic!) festek rá valamit..."

(16:01)
"Idézet telefonbeszélegetésből: "nem..igen...szerintem nem jó ötlet feri bátyám...persze vindózkilencvenöt meg vindózkilenvenháromat lehet feltenni...igen..nem...persze eltettem a monitort...színes, igen...szerintem fog menni ezen a monitoron a vindózikszpé is...végül is ez nem attól függ...neeem rááááérek...milyent?...persze ismerem...eldzsí azt ne inkább...nekem plextor...igen elviszem a szódavízes programot...lajos nem tudja....áááá..szerintem ne...zikszpé mellé nem megy a dossss...a gyerek majd megtanulja másholll. iigennn...mari néném?...ő is várja már ugye?....nem...most mennem kell...nem zinfra madzagja mindegy milyen hosszú...tiszteletemmm" felvettem"

(17:02)
"nos, most a sulibóll válaszolok....mint említettem éppen szűlői értekezlet van tehát ráérek. épp most tettem rendbe a gépet ''amiről a kölkök letörölték a zintenetet....tettem egy egy uj parancsikont a mozilla-nak..."

(17:47)
"megtettem az óvintézkedéseket: hívócsoportot hoztam létre Ferike néven...belekerült a száma... kihúztam az a vezetékes telefont...elaknásítottam az utat felénk...vizesárkot ástam..."

(17:50)
"szóval, ezt még nem írtam...van ám mobiltelefonja is. karácsonyra kapta a feleségétől...ezt eddig nem tartottam fontosnak leírni, időközben kiderült hogy eddig egyetlen telefonszámot tárol a telefonkönyvében... na, találgassatok...nem lesz nehéz"

(17:55)
"az én számoma mentette el...gyorshívás is van ám, szomszéd beállította. mire nem jó egy ilyen ecédéel vizsga... juj...van ujabb hívás....leírjam...?"

(19:03)
"vazze' az ecédéeles is oltást kapott számítástechnika ellen...mindjárt összeszedem a gondolataimat..."

(19:36)
"telefonbeszélgetés 2. Igen Feri bátyám? Zsótikám mevettünk má mindent…lejártuk a lábunkat a Lalival..vótunk vagy 4 bótba mire összgyött…a Lali aszongya mégicsak jobb vóna ha te csinánád meg a masinát…nem tuggya ebbe a házba beletenni aszongya…ilyen izét, mi má no…pötyögtetőt is tucc hozni?..tudod amin írni köll…akkor a vindózkilencvenötöt meg a vindózkétezerháromat rá tuggyuk mink tenni szerinted?...Lalinak is kéne maj valami de én tod hogy nemértem ezeket az izéket…tévén tuggyuk maj nézni a filmet, igaz e?...vettünk fénykábelt amit mondtál (fénykard kellene hogy leszúrjalak vele) …tudod (felesége neve) nénéd vette nekem ezt a mobilt e…oszt csinátunk vele fenképeket…anyáddal is beszétem tennap este (ezért külön fog kapni) …aszonta elgyöttök hozzánk, rég vótatok ere..me’ még a zautódat se láttam…mondta anyád hogy építkezel…ezzel ne problémázzá…tudod hogy miránk számíthaccc…. Kivonatolva közöltem, gondolom nyögéseimre, elfojtott szitkokra nem vagytok kíváncsiak. Ez volt 19.00-kor…"

(19:45)
"attól félek mennem kell hozzájuk...nah ez már az én gondom lesz. viszek fényképezőgépet..."

(19:51)
"felmerülnek bennem a kérdések:
1. milyen házat vehettek? at? itx?btx?
2. MI KELL A LALINAK?"


(20:34)
"asszony tartja a frontot vezetékes vonalon... nyugtassatok meg: ugye már nem lehet sehol at házat venni"

(20:51)
"beszéltem a Lalival...."

(20:58)
"ez is oltást kapott számítástechnika ellen.. természetesen ismét játék közben zavartak. karácsonyra megvettem ezt a hátom game-t és nem tudom végigjátszani..."

(21:12)
"nos, a Lali problémája több rétegű, próbálom összefoglalni, idézni a lényegi kérdéseket... az egyszerűség kedvéért a saját szavaimat nem idézném... Aszongya a Lali: ''szija...képzejjed má el, máma én is me' vettem a zinternetet. mongyad má haver hova kössem ezt bele a gépembe...nekem csak ijjen pékettő a masinériám..oszt több helymá' nincsen ottan elől ahun a cd hajtó van... (vegyél nagyob házat)

me' van itten más gond is, tod beszétünk mink a Ferivel...ő aszonta hogy te aszontad neki hogy lehet ám ugyis jáddzani hogy egymás ellen vagyunk (vazze' kapd a vasvellát és adj neki)) osztán mijjen filmeket hozol maj a Ferinek?...mer cseréhetnénk is ám...mostan szereztem meg a bakterházat..láttad má?.nem meyg iga' a zéngépemen, de mennéztük a szomszédba a dvd lejáddzón..erre tucc valamit mondani? mé nem megy? mostan vettem bele a Ferivel uj cédé jáddzód...mésse megy... (ennek ECDL?)

ha maj gyöttök gyere má át hozzánk is. ..oszt mongyad má mit kéne vennem ebbe a masinériába. leattuk penteken a disznókat, most aszonta a zasszony köthetek..igaz nem vót ócsó a zinternet se..'' (sic!)"

(21:16)
"mit vehetett... modemet? feltöltös net elérést? hova akarja ez bekötni és mi a jó eget...rettegek a szerdai naptól...."

(21:26)
"felhívom...nem hagy nyugodni mit vett..."

(21:29)
"tudni szertném mire számítsak...mi van ha tényleg megvette a zinternetet? akkor leshettek majd"

(21:34)
"na, megvolt a csevej...rövid volt..
NETKIKKET VETT"

(23:00)


(23:27)

"Lali éppen egymás ellen jáddzik Feribával a növényes játékban.
Lali a vasvellát, Feribá a világító maddzagot választotta alapfegyvernek" (by Esmein))

(2005. január 11. 06:33)
"nah, beengedem a külvilágot...telefon bekapcs.."

(14:17)
"nah...letettem a műszakot...
komoly gondot jelent nekem ez a NETKIKK...."

(14:39)
"nyomtató is lesz..."

(14:44)
"este összefoglalom a fejleményeket. cseréltem kazettát a rögzítőben..."

(15:43)
"na, mentem...összeírom mit kell vinnem holnap.
vasvellát nem...az van...

mi sz istent csináljak ezzel a NETKIKKEL?"

(18:39)
"Szép jó estét mindenkiNET! A mai napom eredménye: tanítottam 14.00-ig.
14.00-18.00-ig:
-ujratelepítettem 8 gépet,
-leírtottam a vírusokat a főnök gépéről (mennyi sex oldal...hmmm felét se ismertem...)
-festékpatront cseréltem a canon nyomtatóba
-tonert a hp-ba
-kiszedtem 2db fordítva berakott floppyt
-megforrasztottam egy monitor eltört kábelét
-közben el tudtam végre menni pisilni...
4-szer beszéltem Feri bátyámmal, 2-szer Lalival (nincs is ecédéel vizsgája, csak a könyvet vette meg... beszélgetéseket rövidítve hamarosan közölni fogom...(telefonomat kétszer töltöttem energetikailag...)"

(19:07)
"Feri bátyámmal ma négyszer volt szerencsém beszélni. Az alábbi párbeszédet 2-ből kivonatolva készítettem. Hangfelvétel most nincs, mobil hívás volt. (milesz a kazettákkal?)

szia zsótikám…ne haraguggyá má hogy máma nem kerestelek… (most gyújtottam gyertyát épp e miatt Szent Antalnál) …akkor gyöttök hónap igaz e? (jaj)...anyáddal beszétem máma aszonta 4 óra után gyöttök…anyádnak montam hogy lenne mé maj valami, de adom a fijamat maj elmongya ő… (neeeeee) …csókolom zsolti bácsi…asztat szeretném kérni hogy a ziskolába aszt monta a tanárnéni hogy a gépen legyen má majd rajta az a dosz mer mink azt egészen nyolcadik osztályik tanujjuk majd…meg a szomszédba van az az énekes játék ’szt mej el teccik tudni hozni?...apukám kéri vissza a telefont.. (hogy legyen tartós térerő hiányod…)..no megen én vagyok..beszétük a zasszonnyal hogy mellepnénk még a gyerekeket valamivel..mennyé má most innen józsika….jáddzá a tv-vel (az az szedd csak le a hátlapját)..no láttam nállad a mútkor aszt a papír másollót…olyan mi pézbe kerűne?..nállatok van mos mé bót nyitva? (17.32)..vegyé má nekem egyet (ekkor töröltem le véletlenül azt az image fájlt amiből vissza tudtam volna gyorsan állítani a rendszert) aza1 aszt amillent láttam..nem baj az ha hangos… (könyvelői mátrix nyomtató volt, ha jól emlékszem) … oszt az színes?..vagy csak a tv-lesz maj szín, másolva má nem gyün ki belűle úgy?..gyereknek van mé ijjen rajzlapja, me írólapja az maj jó lesz bele?...most menek mer gyöttek a laliék..aszonta hí maj ő is…(mertem remélni)

folyt. köv."

(19:29)
"Örülhettek...holnap nem leszek...

azt nem tudom meddig...."

(19:59)
"Beszélgetés Lalival No 1..
Kivonatolva, röviden. Ez marha hosszú beszélgetés volt, közben tölteni kellett a telefonomat…

Szija…akkor hónap mennézed maj az én masinériámat is?...mit mondacc…minek a zinternethe telefon…aszonták a bótba az a égbő gyön maj ki…külömben is..telefonom a me’ van…mostan is errű hílak…százsemet vettem nem ojjan régen…attak hozzá flópit is…pijacón vót ijjen árus osztan könyveket lehett nála venni..onnan vettem…écédéél..aszonta az ember akinek számító gépe van, annak kell ijjen..me hát..ócsón adta..ott áruta mellettem..beszégettünk mer’ soká vitték el tűlem a tojást…há kellene maj levelezni, aszonygák gyórsabb min a pósta..meg különbe is ki fene vesz béleget ha igy is lehet..me midég sorba kell áni a póstán..csekket is lehet fizetni maj rajta…oszt arra má tucc mondani valamit mén nem megy a mozi nállam?..hee?...asszonynal beszétünk…tudod a disznó..nem ő hööhöhö…amit leattunk..kőtök mostan a gépre maj rendesen..legyen má nórmális…hozzá má padot maj, ha gyössz…há 4 éve vettem…nyócvanötezeré vót…a mé nem színes, maj’ te kifejleszted, vagy hogy mongyák…nem tagadom, jáddzásra…me maj a zinternethö.."

(20:00)
"érdeklődtem az ECDL vizsga felől, arról hogy milyen gépe van..stb. Próbáltam a diagnózist felállítani..

már bepakoltam a táskámba, ezeket viszem majd holnap. (képek hamarosan)"

(A képek (by gozso) :)

(20:32)
"nos így festek a nagy túra előtt...tortúra"

(21:11)
"fura...hmmm..vasárnap óta tart ez az ámokfutás...és most hiányérzetem van...valami mazochizmus bujkálhat bennem..

nem üzen...nem hív..."

(2005. január 12. 03:21)
"jó hajnalt mindenkiNET!"

(9:58-12:07)
(kezd kialakulni a Feri bá' fan club! hunluigi fórumtárs készített egy pár díszegyenruhát. ők lennének:

)

(13:19)
(gozso reagált a pólóra, illetve a képeket övesző eszmecserére (a brainstorming találóbb...))

"Gyerekek, mit csináltok ti itt?
Én csak elmeséltenm egy sztorit, és már póló is készül?
Tiszta kultuszt csináltok itt nekem"

(13:20)
(tailor:Feri bá' kétségbe van esve, mert a zinternet, ami a zégből jön, a zinternetgyűjtő mellé esik...és ezen még a fénykábel sem segít....
mindez szemléltetve:

)

(13:57)
"sajnos (hál' istennek) még dolgozom. 4 után fogok menni supportálni...

tegnap fellapoztam az imakönyvet, felfrissítettem az ismereteimet...mire a végére értem rájöttem hogy ez a Káma-Szútra..."

(14:16)
"hazaugrottam, bepakolni a kocsiba....nem nagyon férek el...ha kapok egy fél gyesznót, hogy hozom haza?
csomagtartó 570l...."

(15:05)
(hunluigi nem zárta ki, hogy ha gozso beszámol a mai nap történéseiről, ihletet merítve belőlük készül még jópár pólóterv.)

(19:57)
"hazaértem...."

(20:15)
"Nos, kezdeném egy kis szociológiai tanulmánnyal:

MEGÉRKEZÉS A SZÍNHELYRE
„kicsiny falum ott születtem én…nincs ott gyertya, nincs ott lámpa fény…”

Megérkeztünk Feri bátyámék házához. A várakozásnak megfelelően már nagyon várt az egész család. Feri bátyám izibe elszalasztotta legkisebb fiát a szomszédba, jöjjönek és ámuljanak, beköltözik a 21. század hozzájuk. A szokásos udvariassági formulák után, visszautasítva a család vacsora meghívását: tejszínhabos pacalpörkölt, dupla adag diótortával, mellé egy kis szacharinnal cukrozott méz…kértem hogy csapjunk a lovak közé, mert engem várnak. Közécsaptunk…megnéztük a gazdaságot, megcsodáltam Julit az óriási kan disznót (micsoda paradoxon), a csirkéket… miután sikeresen kiverekedtem magam a baromfi ólból és kitéptem a legnagyobb kutya szájából a telefonomat bevonultunk a tetthelyre. Illetve vonultam volna, mert ekkorra már népes tömeg gyűlt össze. Tisztelettel vegyes félelemmel néztek rám, gondoltam afféle nagy varázslónak tartottak…
Bevonultunk a dolgozószobába, illetve vonultunk volna ha az ajtó mellett nem terpeszkedett volna akkor diófa íróasztal, hogy csak lapjával fértem be mellette. (58kg vagyok..)

A két büdös kölyök kaján vigyorral a képén, figyelte ténykedésemet, közben a diótorta maradékát rágcsálták, arcukon jóízűen folyt le a szacharinnal cukrozott méz…


Folyt. Köv: A KONFIG ÖSSZERAKÁSA…. a sublótból előkerülnek az alkatrészek..."

(20:31)
(fellebben a fátyot a memóriákról:


csak a pontosság kedvéért: a képen 2db CRIMM lezárómodul látható!)

(20:40)
"nos itt kezdtem sejteni hogy nehezen fogom tudni összerakni a gépet.

de Feri bátyám....
mé...ezek nem jók...a bótba vettem a lalival...aszonták memórija köll bele a gépbe...kedves fijatalember vót, be is zacskózta nekünk...kétezeröccáz forint vót..."

(20:44)
"itt kezdtem el azon gondolkodni, hogy padlógázzal elhúzok a sunyiba...ehh ha már ebben a marha ködben eljöttem idáig..sóhjatottam és előhúztam a saját tartalék ramjaimat..

de az alaplap betette a kaput...
egyébként a faluban nincs számítástechnika bolt, csak ilyen vaskereskedés szerűség...tudjátok kintről behozott, leepukkant, tv, videó, néha számítógép...
de ebből az üzemegységből négy is van..."

(20:44)


(20:49)
"első ránézésre az alaplap minden várakozást felülmúlt...kilegóztam a cuccokat az asztal közepére, valami rendszert akartam vinni a dologba..


rendszer az volt...meg alaplap is meg cooler is...ehhh"

(a fórumos közönség határozottan sürgeti gozsot, hogy írja le amaz nagy történetét, ami meg is érkezett...)
(21:40)
"A KONFIG ÖSSZERAKÁSA….

Nos, miután sikerült beküzdenem magam a szentélybe, „itten lesz maj’ a perszónál kompúter” közölte Feri bátyám, kértem hogy kezdjünk hozzá. A rokonság elcsendesedett, kissé hátrébb húzódtak, hogy némi levegőhöz juthassak. Előkerültek a napokban vásárolt kincsek. Az „ántisztatikus” zacskóból kipottyant az alaplap, mellette két alma gurult ki. „hőj…há ezt meg a lali kereste…” (ekkor még nem volt jelen..) Tüzetesen szemügyre vettem a kissé megviselt jószágot „memozgattam azokot a izéket rajta…mer ferdén áttak..me húzogattam is kicsit…ho’ stábilak e…” Kicsit idegesen tapogattam meg a belső zsebemet…rendben van, gyógyszer nálam. Valami fura volt...mintha hiányérzetem lett volna az ASUS eme remek termékében…igen a coolert tartó keret kissé törött volt. „mennézegette a Józsika oszt a zannyuk me’ kikapta a kezibű” megvolt a magyarázat. Lássuk a többi cuccot. Memória? Dicsfény a Rokon arcán..”va’ há”…belenyúlt a sublót fiókjába és a kezembe nyomta. Alkohollal megpróbáltam leműteni róla a ráragadt rágó, csoki és némi testnedveket (takony, magyarul…) Kár volt…ezt a memóriát az isten nem arra teremtette hogy Feri bátyám gépében muzsikáljon..Utoljára RDRAm-os lapokhoz adhattak ilyet, egyszerű C-RIMM modul volt. Finoman, eufemizálva megpróbáltam közölni házigazdámmal a tényeket..( nem mondhattam hogy vazze mi a szart vettél?). A sokaság fehördült…Nem lesz a Ferinek gépe. A kicsinyek sírósra görbült szájjal, a felnőttek csalódott fenyegető arccal néztek rám..Éreztem, itt vér fog folyni ha nem folytatom…felsóhajtottam, belenyúltam a varázs dobozomba, és kihúztam belőle a tartalék ramjaimat..Isten veled Hynix d43..szép volt veled az élet…Egy emberként szakadt ki a tömegből a megkönnyebült sóhaj..

Én is sóhajtottam, és folytattam a többi kellék szemléjét

folyt köv...holnap"

(22:02)
"egyébként kideült ma az is milyen nehéz a digitális kamerába filmet venni...."

(2005. január 13. 06:26)
"hajnal 3 óta próbálok AT tápból ATX-et faragni...kevés sikerrel...eddig kétszer nyomta le a villanyórát...tiszta augusztus 20-a volt itt nálam
végülis van itthon egy szinte felesleges chieftec tápom...ehhh"

(19:31)
"Folytattam az összevásárolt holmik alapos szemléjét. Lássuk akkor a procit…Hmm semmi extra, a szokásos Celerongy 1700mhz... Miután fáradságos munkával kiegyengettem a lábakat, (sajnos a gyufásskatulyában maradhatott még néhány tűzszerszám ezért a csomagolás nem volt túl biztos…) beleillesztettem az őt megillető helyre. A rokonság lélegzetvisszafojtva figyelte ténykedésemet. Feri bát közben többször el kellett hessentenem a közelemből, idegességében szinte szétfútta a választékot a frizurámon…”oszt mos má gyön maj’ a zineternet?...tv-ét mikó kapcsolod má be?..télleg színes lesz?” Megnyugtattam, haladunk, ha lassan is. Közben megérkezett a szomszédból Lali…Hát nem erre számítottam..Kb negyvenes úriember, kellemes pálinkagőzt eregetve. Csizmáját illedelmesen levetette az ajtó előtt, ügyes testcsellel áttörte magát a rokonok hadán és megilletődve megállt előttem. Sejtettem, ebből baj lesz…

„szijja…mé nem végezté? mióta vagy má itten?...láttam ám az ablakbú a zótódat..gondótam nem zavarok, maj átgyössz hozzám is…dógozol? (ha hagynátok), gyön mingyá a zasszony is, várja a tesvérét a munkábú…( te jó isten remélem az asszony nem hozza a kölyköket is)…várunk ám má nagyon…”

„várjá má lali nem látod hogy mostan nekem dógozik?..várjad ki te is a sorodat…(éleződött a helyzett, jóleső megnyugvással tapasztaltam: fontos vagyok…) minek neked az a zinternet? asszed ottan nem köll maj’ ólvasni?..vagy aztis a zasszony ovassa maj’ fel mint a zújságot?...

„oszt tejis mit akarsz ezzel a perszónál kompúterrel…nem értecc hozzá..höhöhö..nekem me má maj’ két éve van me’…én má kiismertem minden csínnyát-bínnyát (verekedés lesz? szétnéztem, vasvella nem volt a közelemben)…lemezt is tok má olvasni vele..te me asse tod milyaza cédé…

„honne tunnám má…mútkor vettünk tyúkokat oszt a gazda azon írta a papírt meg…(mi van???)…aszonta egy illen cédére ráfér ám sok minden..nálla a pócot tartotta…”

(Istenem add hogy ezek összevesszenek, akkor talán el tudok surrani…)Nem vesztek, közös megegyezéssel lementek Feri bá pincéjébe és hoztak újabb kancsó bort. Gyerünk, gyerünk, biztattam magam, végezzünk minél hamarabb. „Feri bátyám, házat vettek e? Mibe tegyem bele a gépet?”-halkan érdeklődtem, arra gondolva rosszabb már nem jöhet.

Jött…Előkerült az asztal alól egy szépen becsomagolt doboz. Remegő kézzel, egyre erősödő szívdobogással bontogattam…NEEE…NEEE…(halk fohászt rebegtem a Teremtőhöz) igen ilyet már régen láttam. Szép volt. Oldalán elegáns ezüstszínű nyomógomb, ezzel lehetett a fekvő ház tetejét kinyitni…sejtésem beigazolódott, egy alig használt fekvő, AT ház nézett velem farkasszemet, elegáns gombjai kihívóan csillantak meg a 60w-os körte fényében. Felnyögtem, sanda pillantást vetettem az ajtó felé…Cirka 1,5 méter..rokonságon áttörve nem lehetetlen…

Felhős tekintetem gyanút ébreszthetett Feri bátyámban, Laliban és a népes sokadalomban…
„ ne’ jó?...mondtam neked ne eztet vegyük me..a másikho vót gépelő, me’ kazetta is …magnóval…montam neked…nem memontam?...” (nekitámadt Lalinak…Magnó? Kazetta? Mi jó eget árulnak itt? Meg kellene néznem ezt a boltot…) „Nem lesz ez így jó Feri bátyám…ebbe a dobozba ezt nem lehet beletenni!” kénytelen voltam közölni a tényeket, nem tudtam mást tenni. Felhördült a sokadalom, Feri bátyám arcán áthullámzott a világ minden nyomora, születésétől jelen pillanatig.
„neeem?..mé nem…aszonták a bótba jó lesz e…mostan akkor mit lesz?”. Fájdalmas, bernáthegyi-tekintettel nézett rám. A büdös kölykök felvonyítottak a sarokban. Végigondoltam a helyzetemet..nem..nem…NEM…a Tsunami házat nem fogom neki odaadni..."

(2005. január 15. 20:18)
"„Venni kell másikat”-kérlelhetetlen voltam, mint egy őrmester…Mit is veszthettem….?

Miután közöltem a házzal kapcsolatos fenntartásaimat, a rokonság és Feri bátyám, belesápadt a hallottakba. Némi elhaló hörgés bugyogott fel a torkán, miután az újabb pohár bort eltüntette.

„no mos…há nem is tom…télleg nem tod e meccsináni?..” Reménykedő pillantásokat vetett a táskám felé, szemével megpróbált fókuszálni a fúróra, és forrasztó-pisztolyra. Lali, félrehúzódva figyelte az eseményeket, közben hangosan csuklott. (magamban a fel és lemenő hozzátartozóit emlegettem…)
Az édes, cuki gyermekek fájdalmukban szétmaszatoltak némi könnyet orcájukon, Józsika kitárt karokkal rohant felém, át, keresztül a szoba közepén heverő, felhasználásra váró cuccokon…Megadóan reccsent talpa alatt a C_MEDIA hangkártya, a vga bánatosan csikordult a talpa alatt…
A családi kupaktanács a konyhában foglalt helyet, megtárgyalandó az újabb kiadásokat. Füleltem: „…há akkó mos micsinájjak..asszony mongyá má valamit….van néked mé pézed…aztat neeem…a kell a zúj ólra (igen, igen költözzetek be!)…me beszétük a mikrót is…kérdezzed má me’ ho télleg köll e mikró a zinternyethö? Lali aszonta köll hozzá..me a vizt is lehetne melegíteni benne…mongyatok má valamit…akkó nem vesszük me a tévét se…itten lesz a kómpjúter tv-je…maj azon mennézükk a Zsuzsika eskövőjit…szójjá má a lalinak, gyűjjön ide..

Lassan, lassan a rokonság oszlásnak indult (nem úgy ahogy álmomban láttam…)
Kényelmesen helyet foglaltam a székben, és érdeklődve vártam a végkifejletet. Lali reménykedő pillantásokat vetett rám, visszautasító tekintetem láttán kiviharzott a konyhába.

A konyhában folytatódott a kupaktanács, belevonták most már Lali szomszédot is.
„osztan mongyá má te is valamit he…te montad mi köll venni…a mikróval micsinájjak?..köll a zinternyethö, me mostan van leárazva…(remélem némi hasadás is van rajta)..aztat a kábeltet is te montad…a me köll a tefónomho…öncsé mé…a gyerek is tanújja a ziskolába köll neki…ne mongyad asszony…mevvesszük aztat a házat.. ne szójjá bele mevesszük..mennyé etessed meg a disznyókot…mevveszük most, jó lesz e mé maj a zunokáknak is (elérzékenyült a hangja, éreztem..)"

(2005. január 16. 11:45)
"nah...hmmm
alkatrészlista jelenleg a következő:

ASUS P4B266, hűtőkeret törött, drót nem fogja rendesen, alaplap (kondik szépen megigazítva, by Feri bá)
Celerongy 1700mhz (lábak kifésülve by me)
Hangkeltő az nem C_MEDIA, hanem ALS 120 (ujabb probléma: a lapon csak PCI aljzat van...) kell, mert az alaplapi az nem működik...
Cirrus Logic 1mb VGA
2db C-RIMM (ez nem kell, tehát eladó!)
szép állapotban lévő, felülről nyitható AT kivitelű ház (sajnos nem sikerült ATX-esíteni)

átmenetileg vettem egy playstation-t, ma hívom ez ügyben..."

(13:48)
"no, most nagyon elkeseredtem...
megvettem ezt a playstationt, még a növényes játék is benne van...
és most döbbenek: a Jácint tévéhez ezt én nem fogom tudni hozzáfabrikálni"

(15:39)
"Feri bátyámnak felajánlottam, amíg elkészül a gépe, szívesen kölcsönadom neki a Playstationt, amit ma vettem. Segítségemet ajánlottam abban is, hogy a maradék alkatrészeket megveszem én…

„há jó van na…te tod…osztán mikor hoznád aszt a miskulanciját?...osztán jáddzani is lehessen rajta…(miért ne lehetne? Mondjuk kirakós römihez kicsi…)aszt is hozol? jó vanna…oszt akkó mi lesz a zinternettel?..az is megyen maj, azon?..ehhő a tévéhö kötöd amit má elhoztá?...(nem, felkötöm a tetőre a gólyafészek mellé)…va’ hát honne lenne videjónk..zasszo szokja is nézni..(esetleg be is szokta kapcsolni?)mé vennéd me’ te? mevesszük mink…nem fárasztalak ezze…(ugyan, nekem nem fáradság…)hónap menünk a lalival, oszt visszavisszük, amit montá…biztos ne vegyem me a magnósat?..ahho doboz is vót…(neeeeeeeee…) me írányitó is maddzagon..(megemlítettem, hogy a PS-hez viszek kormányt, pisztolyt, egeret…) ne’ mondod…minek az a kórmány..mit irányíccsak azza?...oszt igazi pisztoly vagyon…(ja, egy UZI két teli tárral..)nem mondod…lőni is lehet..ezzel jádzhatun a lalival egymás elle? (persze…vasvella vs. Playstation..)…montam ….-nénédnek, kell a ház oszt kész…gyövő hónabba me viszik a gyesznókot is…me má házho is menek építeni…lesz rája…(hmmm…erről jut eszembe a garázs..)osztan millen jádzást lehet maj azon a izén…ótosis van? gyereke szeressék maj bisztoss…én me órákig e’nézem a versent…há szokjuk nézni a fomát is (gondolom Forma 1)…"

(20:09)
"egyébként telefonon supportáltam ma...kiderült hogy a floppy lemezről, a fémcsíkot nem kell levenni, nem fedőfólia az...
rávilágítottam arra a tényre is, miszerint a cd rom-ok nem fognak dvd, lemezt olvasni, sőt az írottat se... a cd lemezeknek kifejezetten árt az ha nem rendeltetésszerűen használjuk..tehát ne legyen hetekig az autó szélvédője mögött, felülve a kacsa hírnek, miszerint ' a jó a lézerek elle'...'' nem, nem, az ellen nem véd..."

(2005. január 17. 15:49)
"én ezt nem tudom elhinni

megvették a ''magnósat'' ehh...ehhez most mit szóljak?"

(17:26)
"egyébként a Playstation nagyon bejött... hála néked kirkri .... talán eltántorítom őket a PC-től..."

(19:57)
"vagyok...de teljesen a padlón...elöljáróban ennyit...:"


(20:09)
"megvették, és most tőlem várják a megoldást...volt egy konfigom, azt felajánlottam nekik..még olcsóbban megszámítottam volna.

25k volt"

(2005. január 18. 06:16)
"nos commodore megy ma vissza. fejlemények később.
net még nem megy Lalinál, modem már van. erről is tájékoztatást nyújtok a nap folyamán.

Playstation beváltotta a hozzáfűzött reményeket, most viszonylagos nyugi van.
a bolt mint említettem, egy vaskereskedés-szerűség, kintről behozott cuccokkal...tv, video, mikro, egyéb háztartási eszközök, mezőgazdasági eszközök.... kirakatot láttam..lehet ilyen üzletre egyáltalán működési engedélyt kapni? talány..a commodore-hoz van egy halom német nyelvű könyv...lenyúljam valakinek?"

(13:18)
"commodore visszakerült a gazdihoz...már telefonon le is rendeztük..igazság szerint ugy volt, hogy én viszem, sajnos értekezleten fogok ülni délután...úgy imádom a félévet"

(20:44)
"Jó estét mindenkiNET!
Remélem jól telt a napotok. Engedjétek meg hogy megosszak egy rövid beszélgetést. Rövidítve, kivonatolva közlöm, szokásomhoz híven. A vonal végé Feri bátyám…

„szija…há visszavittük ahogy montad..vissza há…gyött a lali is me’ .stván komám…aszonták he nem köll visszaaggyák a pézt…nem vettü’ semmit…aszontad nem köll(nah, végre hallgatnak rám)..oszt figyejjé má ide…ezzel a zivéle jáddzunk má rége(2 napja)…gyerekek lődöznek…teccik…jáddzottunk a lalival…lödöztünk egymásra…(temetés?)…aszongya a lali hoz játékot…valami dúrhárom va’ mi…(Kodály? Bartók?)nem tuggya ősse…neki nem ment a kómpjúteren(arczsibbadás kezdődik)…oszt betettük ebbe e…osztan itten se mén…aszonyga a lali ujra köll telepesedni vagy mi…én nem értem..mos hoztad…(én is kitelepíteném a Lalit..mondjuk Déli –sark-ra…egyébként mit akar telepíteni egy PS-en? Búzát? Kukoricát?)me nem ment a zsuzsika lagzija se rajta…ja. há montat..tudom.azé a lali kipróbáta a ziszpé cédével…há asse ment rajta..(ennek a Lalinak a fejét valami szilárd és dudoros dologhoz odaütögetném…)..osztan hozzá gyössz maj a zinternetezni..maj hí aszonta mé máma(hívott…értekezlet közepén)..gyerek is aszonta nincsen rajta rajzollós…kéne..akko maj azon csak?..jóvan..me’ mutatta füzetjit osztan ilyen írós feladattya van neki…esse tuggya ezen?...emcé..me cédé ijjet se tud gyakorolni…dógozatra kellene..há’(nem mondja hogy 2005-ben DOS parancsokat tanunlak, 6. osztályban? agyhalál..)..memmondom neki…anyád hogyvan?...osztan akkó mikó gyössz?..gyereknek kéne nagyon..há..tennap is egyest kapott (gondolom magyarból, mert köszönni azt nem tud)..memmondom…hónap menünk pesre..ottan se vegyünk semmit(dede, egy mély lélegzetet, és tartsátok benn 25 percig)memmondod osztan mevesszük…jóvanna..meveszed, montad…de ujj legyen ámm…ne valami hasznátt..doboz is legyen…etesszük a szekrény tetejire(Miska kancsó, Matrjoska baba mellet jól mutatna egy A64 doboz)..akkó maj híllak azé hónap, hátha látunk valamit…nem..visszük a marhalevélt a minyisztéruomba..(és mit írtak?) szijja"

(21:28)
"vinyó már van..semmi extra..bővebben akartam róla írni, röviden 2,5gb, 370mb bad sectorral..és szaporodik"

(21:53)
kérdés _Volkovy_-tól:"Mi gátol meg abban,hogy összerakd ezt a csodát?"

(21:54)
válasz _Volkovy_-nak:"a törött procikeret, drót nem fogja rendesen oda. mondjuk kellene ház is. cooler a procira...apróságok..."

(2005. január 19. 18:35)
"nos...sokasodnak a problémák...különösen internet téren kezd szorítani a cipő, Lalinál. kénytelen vagyok holna látogatást tenni nál...most már nem halogathatom...naponta 4-szer hív..."

(18:49)
"az már biztos hogy az xp nem megy rajta...ma jártak Nagyvárosban...óra közepén csörög a tel..ismerős szám, dehát meló nem veszem fel...

visszahívom:

''oszt figyejéé má ide...itten van anterna a mikróho mevvegyem?..(mit? minek? melegít az antenna nélkül is...)"

(19:20)
"Lalival társalogtam, ismét röviden, kivonatolva közlöm a beszélgetést…lehetne hosszabb is, próbáltam a lényeget kiragadni..

Utolsó ottjártamkor, számba vettük a lehetőségeket internet ügyben: modem, ISDN, ADSL, mikro...én barom szépen, részletesen mindnek elmondtam az előnyeit, hátrányait, szinte kiselőadást tartottam....
Adsl nem jöhet számításba ezt már megnéztem…
Rövid előadásom után, láttam nem jártam túl sok sikerrel, üveges szemekkel meredt Lali rám..:
''osztan akkó mostan micsoda lesz maj'?....levélezni azon lehessen...me postára má nem akarok járni, tennap is ellopták onna' a biciklit...(reng, ingadozik a közbiztonság vidéken is...)oszt ez a mikrós izé nem lehet..van itthon a zasszonnak vettem tavaj karácsorra...innen a bótbú...(hmmm, mintha világítana valami a konyhában...) anternát me fötennénk az istállóra (nos, igen ez az egy, amiért szeretek oda menni: a lovak...)…osztán ijjen módemet tudol maj hozni? (van, persze, alig várom hogy megszabaduljak tőle…meg tőled)osztan a filmeket is onnan a módembű szedi maj ki? vagy aztat maj te belerakod a módembe? (fogalomzavar, fogalomzavar) meg a zenéket is?...osztan e mind efér maj azon a módemen…nem sok hely va’ láttad a masinámott…efér maj’ a cédé alatt?(Mi? A film? A zene? A modem? PCI-os…)azis onnan gyön?...zégbű? oszt miva’ ha rossz a zidő?..akkor is gyön a zinternet?...memutacc maj mindent…?(igen, ott a kijárat)

És akkor ezekre a kérdésekre próbáljatok egyszerű, világos, érthető magyarázatot adni…"

(20:34)
lanyoo megjegyzése:"Gozso, ugye vágod, hogy Lallerék azt hiszik, hogy a mikrohullámú sütőn keresztül fog menni hozzájuk a zinternet.
Nem okoskodni akarok, csak mintha átsiklottál volna e fölött.

(20:40)
gozso reakciója:"a jelekből, magam is erre következtetek"

(2005. január 21. 21:48)
"holnap látogatást teszek náluk. az internetet megcsinálom, és ha minden igaz, Feri bá gépe is kész lesz végre.

akkor eljő a nyugalom órája..."

(22:02)
"az már biztos, a vinyóra csak win 98 fog elférni...2,5gb...ebből 370mb bad..hmmm..mintha szaporodna

szereztem ramot is...128/266
a vga marad a cirrus...hangkártyat meg vettek ők..azt mondták...ház is van...csak tápot kell tenni bele.

(2005. január 23. 20:18)
"Nos, a mai nap folyamán ígéretemhez híven látogatást tettem Feri bátyám szomszédjánál, Lalinál, inernet-csinálás címszó alatt. Vártak nagyon vártak…A kapu előtt állt a család, Lali, felesége és az 5 macska, 2 kutya. Az üdözlésen túlesve besiettünk a nagyszobába, ahol a fő helyen állt Lali gépe. Rossz érzés fogott el, amikor közeledtem felé…Hmm, AT ház..a hideg is kirázott…Kezdjünk neki-felkiáltással próbáltam lelkesíteni magam, őket nem kellett, illő távolságban helyet foglaltak tőlem, és megilletődöttséggel, vegyes tisztelettel tekintettek rám. Másodszor is kirázott a hideg, a szívem a torkomban dobogott. Ha nem jön össze, kiátkoz a család…Mivel egy belső modemet vittem, óhatatlan volt hogy a házat szét kell szednem. Az oldallap eltávolítása után, meghökkenten néztem a gépbe: porcicák, sőt porkandúrok tekeregtek össze-vissza, felismerhetetlenné téve a dobozban rejlő kincseket.
Lali tekintetem láttán mellém sietett, belesandított a házba:
„ zasszonnyal ki szokjuk néha porszíjózni belűle a szemetet..mindég amikó takarít belegyugom a csövet a házba, ha’ szíjja…(hmm..esetleg nem csak a szemetet szívja ki)..megin milyen piszok van itten…asszony hozzad má’ a porszíjót…” Ijedten tiltakoztam, elhárítottam a segítséget. Én ennyi koszt még számítógép házban nem láttam, komolyan mondom. Csak sejteni lehetett merre vannak a ramok, merre leledzik a vga, és jótékony, vastag porréteg takarta a procit is. Most visszagondolva, addig volt a jó amíg a hardver elemekte elrejtették szemem elől a porkandúrok… Nagyot sóhajtottam, rádöbbenve arra hogy ezt a cuccccost szét kell szedjem, ki kell takarítanom…

…bár, ne tettem volna, meg. Addig tartott a nem éppen felhőtlen örömöm, amíg nem tudtam milyen hardver vagyon Lali gépében…Aztán megtudtam…Kivakartam a koszból a vga kártyát, leszedtem a proci coolerét.. Aztán felvettem a padlóról a lezuhant államat…Hmm, még két évvel ezelőtt is sokallottam volna 50k-t, egy Cyrix 233-as prociért, 16mb 66mhz-es sdram-ért, 1,2gb Seagate hdd-ért…A hangkártya viszont maga volt a csúcs, műélvezetemben, lázasan kezdett dobogni a szívem.Igen, igen…Creative kártya, az a marha hosszú izé, valamiféle rammal bővíthető…Elképedtem, Lali valószínű félreérthetett valamit, büszkén, mellét kidüllesztve húzódott hozzám közelebb…

„jó mi?....nem vót ám ócsó, de én nem sajnálom ám a péztet a jóra…ötvenezer forintott fizettem érte, me’ háromszor vittem a gyesznót búgatni…aszonta a gazdája ezzel a géppel sok bajom nem lesz(miért mi lehetne vele? Nem bírja el Paks?)nem is vót vele sok baj..igaz elsőre nem tuttam elindítani, mer az istenne sa akart ám menni…asztán a szomszád szobábú hoztam áromot neki…(ipari? Remélem a villamosszéket is ez hajtja..)..elősször a zegeret is nehezen szoktam ámm me’…de belegyöttem ebbe is..elgyötta gazdája oszt tett fel rája vindózkilenvenháromat…(hmm..ezt azért megnézném…)előtte ijjen fekete ablak vót, osztan írogatni kellett vóna bele, é me' asztat nem szeressem…(kezdődő, vagy túlahaladott disgraphya?)mostan me’ csak nyomogatni köll osztan készen va’…(nyomogatni, azt kell)..a zasszony is szokta jáddzani rajt, de mindég mevverem…(családon belüli erőszak?)..a zasziánszba…(ez mi a csuda lehet?, nem kérdezősködtem, haladni szerettem volna)..csak mostan ezzel gyúmhárommal nem akrja a zigasságot…pijacon monták mijjen jó játék…(gondolom a kofák ezzel ütik agyon az unalmas óráikat: AMD vs Intel..A64 vagy LGA775)..osztan maj ezzel is tok jáddzani?...a módem köll hozzá azt is montá..(persze hálózatban…keressünk neki egy szervert..)osztan a filmeköt letöccsem maj vagy a modemmel nézzem me’?...(online 56k-s vetítés, streaming rulzzz)…

Próbáltam a sok-sok kérdésre kimerítő, átfogó választ adni. Éreztem nem jártam túl sok sikerrel. Összetákoltam a cuccost, lássuk miből élünk, illeteve mit butulunk. Egy életem, egy halálom, ezt a gépet elindítom…Megtettem. Elindult. Szépen lassan…hiába, öregember nem gyorsvonat…megszámolta gondosan a memóriákat, megvolt mind a 16Mb!!!, detektálta a hdd-t, az kissé nyöszörögve adott hangot nemtetszésének, és elindult a vindóz95.
Töltödött…töltödött…töltödött (kértem egy kávét, elszívtam egy cigit)…töltödött…töltödött…
És igen röpke 8, azaz nyolc perc után felállt a rendszer. Nekem meg a hajam meredt az ég, illetve a mennyezet felé. Istenem, de rég is láttam…örömmel üdvözöltem a vindózt, elgyönyörködtem a 16 színben (mind megvolt!). A win nyögve adott hangot nemtetszésének, miszerint talált egy új hardvert. (nem is tudtam hogy ezt már win95 is tudta…illetve nem emlékeztem) Örömöm, korai volt, mert csak az egeret lelte meg újra, meg újra.
A modem telepítése viszonylag zökkenőmentes lett volna, ha sikerült volna…nem volt 95-ös driver hozzá…Nekiálltam win 98-at telepíteni…

Közöltem Lalival, a kérlelhetetlen tényeket, ellenvetése nem volt….
„oszt akkó má ménem a zikszpét teszed fel?...aszongyák jobban megyen mint e…me ojjan szép színes is…(mit akar állandóan a színekkel? Szürke gyermekkora lehetett, talán)láttam a sógornál(jaj, ne…könyörgöm ne…sógort nem akarok)aszonta a sógor a tévén szokja nézni a filmeket..ezt is rá lehetne kötni maj’ a tévére?(persze, jó erős drót kell hozzá, hogy ne billegjen)mé nem megy ere fel…azé vettem a módemet is a zikszpéhe…mija a kicsi?..zikszpé nem fér el ebbe a házba, aszondod? (nem külön fürdőszoba kell neki)…mennyi vóna bele aza’ lemez mit mondacc…osztan hun lehet ojjt venni, he?...mos csináták a csatórnát…ottan is vót lemez..a nem jó?..”

Ilyen beszélgetésekkel múlattuk az időt, hazaérve elégedetlenül konstatáltam az újabb ősz hajszálakat, ráncokat a szemem alatt, lüktető vastag eret a homlokomon…
Megpróbáltam röviden elmagyarázni a számítógép felépítését, hardver elemeket, Lali elfelhősödő tekintete láttán letettem arról, hogy bevezessem az informatika újabb vívmányaiba…majd a sógor, esetleg a piacon a többi kofa… Windózunk szépen lassan telepedett (de milyen lassan, te jószagú Atyaúristen..), néha amikor meggondolta magát, pihentetőül bútolt egyet-egyet. Egy idő után én is elkezdtem számolni a memóriát vele együtt, ráértem…
„osztan akkó mostan ezze a vindózzal maj’ gyorsabb lesz a gép?...(persze, bár azért a NASA-t nem szoritja meg)zinternet is jobban gyön maj, igaz e?...aszonta a sógor neki film is gyön vele…esztet mé mindé nemértem hogy fér maj el a film a módemen…(arczsibbadás kezdődik)lemezen lesz maj? osztan oda elfér maj? (ettől aggódom én is)sógor aszonta aaggya maj a filmeket oszt gyözzem nézni…”

Ismét el kellett keserítenem, rávilágítva arra a kényszerű tényre, hogy a Sony 24X cdrom nem fog megbírkózni a DVD lemezekkel, nem fogja tudni olvasni, írni meg pláne. Semmi sem tart örökké, így egy windows telepítés is véget ér egyszer. Fél szemmel az órámat, másikkal a monitort figyelve őrült tempóban konfiguráltam, a hardver szabta kereteken belül. VGA, hangkártya és igen, igen, a MODEM. Figyelmeztettem Lalit most nézzen ide, költözik az internet. Nem, nem az ablakot ne nyissa ki…az ajtót se…
Tárcsázzunk, biztattam magam…hm nincs tárcsahang. Újra…megint..Lali kezdett belesápadni az átélt izgalmakba, attól tartottam infarktust fog kapni. Még mindig nem volt tárcsahang…
„figyejjé má Lali-ez volt a feleség, eztet a maddzagot visszagyugjam a falba?..kihúztam mer’ útba vót amikor a pócot árébb tettem…(igen, Tisztelt hallgatók, ez volt a modem kábele..ősz hajszálaim sokasodtak)
Tárcsázás újra…a modem fülsértő hangját csak a hdd tiltakozó recsegése múlta felül, amikor tiltakozott a túlzott igénybevétel ellen…
És szépen betöltődött a Startlap…
„… e má a zinternet? annyuk gyere má be, haggyad csirkéket..itten a van a zinternet..gyere má nézzed mivan ideírva he…(tényleg nem tudna olvasni? vagy csak nehezen megy..)osztan akkó most felhíhatom rajt’ a sógort…memmondanám hogy van má zinternet, (sugárzott, izgatott volt nagyon…én is…)levélet is küggyek neki annyuk? oszt a béleget vetté a póstán?...nem köll? tudod te annyuk mit spórollok maj ezen a zinterneten…nem menek többet a póstára…pistáná tennep látták a biciklimet…(kicsit zavaros volt amit mondott, de gondos agymunka után helyretettem magamban a dolgokat)osztan akkó maj hun lesz a film? mellik csatornán keressem?nincsen itten csatórna…(de, kinn az udvar)akkó hogy tanálom maj me’…jóvanna akkó csak maj nézelődünk me’ óvasgatunk(talán csak a feleséged)
Lassan-lassan szedelőzködni kezdtem, közben néha rájuk pillantottam. Kipirult arcukon vibráltak a monitor fényei, izgatottságukban egymás kezét szorongatták, néha egymás szemébe néztek, Lali kihúzta magát asszonya mellett…
Meghatódtam

Következő rész: Végre Feri bátyám is megkapja az áhított számítógépét, avagy minden jó ha…

Feri bátyáméknál jártamban-keltemben, avagy The Neverending Story…

„meggyötéé..jaj, má nagyon vártunk…(meghiszem azt)akkó mostan eztet a játékot elviszed?..a gyerekek má mindent kijáddzottak vele (40 játékot adtam hozzá..)himlős vót a gyerök osztán itten csak jáddzottunk…há én is űtem mellette honne…csak a gyesznót mentem ki etetni néha…(esetleg oda is kellene egy gép, a disznóólba)osztan ezen má megyen maj a zinternet?...há tegyed ide…jó lesz a…várjá a zasszony terítőjit elveszem..mostan csináta, aztat monta maj szépen letakarjuk vele perszónál kómpjúter tévéjit (kezdődik)szééép…sziness…nem bibrál e kicsit? (640*480, 60hz…) osztán akkó csak esztet tetted rája?...vindóz kilenvenháromat nem?...láttam a má a Laliná micsinátá…vót Pesten osztan vett mé dógokot a gépibe..aszonta maj beleteszi ő, tud annyit hozzá…maj mennyé má át hozzá is…(sejtettem)..osztan e mé ijjen lassú?...ja, értem (win 98 1 perc körül töltődik)…józsika mennyé má innen a kólával…(gyerek locsolja a billentyűzetet, meg amit ér)
gyere má osztan mutassad mit tanútá a ziskolába…(neeeee!!!)mostan akkó mijjen játék is megyen maj ezen?...ezen mán a a gyúmhárom is mén?...jádzhatunk maj együtt a Lalival (említettem már a vasvellát?)
értem…oszt a filmek is mennek rajta…mutassad má…eztet is óvasni köll? (van némi hiányosság az alapfokú oktatásban..)szép (kicsit kockás nem?...lehet legalább amőbázni rajta)oszta ez a zegér mé világol? nem gyúllad ki maj?...Laliná füstőt is valami amikó szerelt aszonta…eztet a lapot maj ki tod nyomatni nekem?...mé kéne beírni?aszonták oda köll tartani osztán mejjelenik a képen…oszt má nyomatni lehet maj…Józsika…hozzá má írólapot a táskádbú, nyomatni akarunk…
(Ezen a ponton, határozottan elkezdett lüktetni egy ér a halántékomon, ekkor már 2 órája próbáltam beavatni a szemlélőket a windows rejtelmeibe. Közben el- elhessegettem a körülöttem lebzselő gyerekeket, akik gazdaságos kólát ittak, fröcsköltek bele a nagyvilágba. Néha elrohantak mellettünk, a monitor mind a 60hz-ével rándult egyet-egyet dübörgő lábacskáik alatt. A billentyűzetet és egeret négyszer emeltem fel a földről, belegabalyodván, minduntalan lerántották. Beletörődő, nyugodt, már-már idült mosollyal nyugtáztam a megváltozhatatlan tényeket. Többször is visszautasítottam Feri bátyám kínálást, a bort nem szeretem. Szépen részletesen végigvettük az alapokat, próbáltam egyszerűen, de kimerítően mindent elmagyarázni.)
„mijjen könyvtárat monc? itten nálunk nincsen mindég nyitva a könyvtár…oszt ha valmit másóni akarok mennyek el a könyvtárba?...osztan ha az me nincsen nyitva?...várjam me ameddig kinyit?...osztan a filmet hogy másojjam a könyvtárba?...nem baj ha be van zárva? (szásszor is elátkoztam magam, amiért ezt a könyvtárat megemlítettem…szerintetek a mappa jobb lett volna?)
Várjá hozom a fénykábelt a telefonomhó…rákössem én? (inkább majd talán én megpróbálkoznék vele)no…ottan vannak a képek…gyere má asszony nézzed itten van a Józsika…me a Lidi nénéd…kinyomassam neked eztet asszony? (a nyomtató egy mátrix…istenem ilyet tudtam szerezni)osztan minden képet kinyomassunk? (neeeee!)….
…osztan akkó ez a gyúmhárom maj megyen e mostan? szójjak a Lalinak hogy győjjön ő is jáddzani?..össze tudol kötni bennünket? (persze!)haggyá má Józsika, mostan nem rajzóhacc nem látod hogy apád mostan tanújja a kompjúterezést?...várjad ki a sorodot mennyé anyádho segíteni…(igen, igen menjen)osztan e mijjen jáddzás? márijós? mutassad me…lőni is lehet benne..(hm…valami rejtett agressziót vélek felfedezni)
A szomszédság közben szépen, lassan ismét gyülekezni kezdett, akár a viharfelők a tiszta nyári égen. Rosszat sejtettem, sejtésem pillanatokon belül beigazolódot…
„várjá mingyá memmutatom mit tanútam..aszonta be köll menni a könyvtárba, osztan ottan vannak a játékok..asszony hány óra van…mennyé má be a könyvtárba..me hozzá má valami innyavalót is..(az összegyült rokon, és szomszédseregnek Feri bátyám bemutatta volna mit is tanult) akkó esztet itten mennyomom…(neeee…reset) nem..nem esztet köll mennyomni..Józsika a zanyádúristenit vigyed má inne a macskát…tejjesen összezvarsz itten…no mostan itten vannak a zablakok, lássátok…osztan ezze köll kinyitni me bezárni…Józsika képentürüllek ha nem veszed ki a szádbú a csavarhúzót,nyejjed le megint…(????)
Közben akaratlanul is többször sikerült a gépet újra, meg újraindítania. Megnyugvással tapasztaltam: a reset gomb kezelése már-már tökéletes, mondhatni virtuóz módon történik. Természetesen ilyenkor türelmesen végigvártuk a boot folyamatot, érdeklődéstől feszült arccal figyelte a monitor villódzását.Nyugodt este volt, türelmesen, a már idült mosolyommal gratuláltam, ha néha sikerült az egeret megfelelőképpen pozicionálnia, és néha eltalálni egy egy parancsikont. Ökle döbbször is dördült az asztalon, megremegtetve ilyenkor a házat, lelki szemeim előtt végigfutott mit tehet most belül az olvasófej. Felsóhajtottam, majd ujra és ujra magyaráztam:
„nem Feri bátyám, az egeret nem kell felemelni az asztalról…nem, nem úgy mutatok rá…a nyilacskát figyelje Feri bátyám…ez megint a reset volt..nem, semmi baj..majd belejön..igen mindenki így kezdte.
A gyerek közben szívhasogatóan bőgni kezdett, követelvén, hogy végre ő is leülhessen az asztalhoz.
Leült, én óvatosan eltettem a ragacsos lével teli poharat, némi küzdelem árán kibirkóztam kezecskéjéből a kenyeret… „osztan akkó mutassad micsinátok a ziskolába…(gyermek lelkesen kattingat…) ijjet mé nemláttam…(ijedten kaptam hátra a fejem, láss csodát a windows cirka két perc alatt dobott egy hátast, frappáns kékhalált produkált) osztan minek csattingacc anyit..elkopik az a zegér…e mostan micsoda? eztet is tuggya…(gyermek beállítja az órát és a pontos időt…2025 január 1.) no akkó má ijjen naptárat se köll venni ez is benne vagyon ( a windows csodái láttán Feri bátyám egészen megtáltosodott)asztat is tuggya mikó fijal a gyesznó?..mé nem tuggya a naptárat me tuggya..osztan beleírhatom mikó vittem a búgatni a gyesznót…(végül is)
Józsika elmélyülten matat a rejtelmek között, már megtalálta az Intézőt, éppen a rendszerfájlok törlésén fáradozik. Nyugodt atyai hangon felszólítom, hogy ezt sürgősen hagyja abba, nem lesz ennek jó vége. Gyermek látszólag hallgat rám, félbehagyja a Windows könyvtár ritkítását, és elszalad a füzetéért. Gondolom gyakorolni fog. Füzet megérkezik, anyuka kisimítja a szamárfüleket és meghatott mosollyal nyújtja vissza gyermekének. A válla fölött belepislantok az irkába, és megáll az ütő bennem. Nórtón Kómánder, Emesz Dósz, Dósz parancsok…És igen a nagyrabecsült kollega mit tanít a gyermekekkel? Indítólemez létrehozása, format parancs és lapcsolói…/u…
Ezen a ponton sürgős teendőimre hagyatkozva el kellet jönnöm…
Ez pár napja történt, szombat óta szaporodnak a telefonhívások. Még nem volt bátorságom megkérdezni: Mi a gond Feribátyám?